-
Grootste showtuin in het Noorden
-
Snelle bezorging
-
A-kwaliteit assortiment
- Grootste showtuin in het Noorden
- Snelle bezorging
- A-kwaliteit assortiment
Grind kopen: hoeveel heb ik nodig?
Je gaat je tuin, oprit of erf aanleggen en gaat daarvoor grind of split voor gebruikt. Maar hoeveel grind per m2 heb je daarvoor nodig? Wij gaan je in dit artikel uitleggen tussen de verschillen in aanleg en berekening van het benodigde grind.
Hoeveel grind of split heb ik nodig?
Heb je besloten welk soort grind of split je wilt aanschaffen? Fijn! Maar dan wil je natuurlijk eerst weten hoeveel je precies nodig hebt. Een (halve) bigbag, een mini bigbag of los gestort?
Verzamel eerst deze gegevens:
- Lengte in strekkende meters
- Breedte in strekkende meters
- Hoogte in strekkende meters
Uitrekenen hoeveel m3 je nodig hebt --> De lengte x breedte x hoogte in meters geeft aan hoeveel m3 je nodig hebt.
Eén bigbag is 1m3. Over het algemeen bestaat een laag grind of split uit een hoogte van 5cm (0,05m). Een tuin van 4x5 meter kan worden voorzien van grind met een laag van 5cm door middel van 1 bigbag. (Onderin dit artikel wordt geadviseerd hoeveel cm split en grind u moet gebruiken in welke situatie).
Reken eerst uit hoeveel m3 je nodig hebt, zodat je daarna kan beslissen of je één of meerdere bigbags nodig hebt of dat je beter het grind of split los kan laten storten.
Rekenvoorbeeld 1
Je tuin is 20 meter lang en 4 meter breed en wilt een laag van 5 cm gebruiken. Hiervoor heb je nodig: 20x4x0,05m = 4m³
Rekenvoorbeeld 2
Jouw oprit of looppad is 20 meter lang en 4 meter breed en je wilt een laag van 10cm gebruiken. Benodigdheid:
20mx4mx0,1m=8m3
Uitrekenen hoeveel (mini) bigbags je nodig hebt
Een bigbag weegt 1500 kg. Dit staat gelijk aan 1m3. Een mini bigbag is ongeveer één derde van een bigbag (530 kg). Dus met een mini bigbag kun je ongeveer 0,33m3 voorzien. Voor rekenvoorbeeld 1 heb je dus 12 mini bigbags nodig.
Heb je meer dan 7,5m3 grind of split nodig? Dan kun je ook los storten. Voor rekenvoorbeeld 2 kun je grind of split los laten storten. Je hebt namelijk 8m3 nodig.
Los storten van grind en split
Wij kunnen grind losgestort laten leveren vanaf 12.000 kg. 12.000 kg grind of split komt overeen met 7,5m3. Wil je een berekening maken hoeveel kg je nodig hebt? Ga bij jouw berekening vanuit dat je 150kg nodig hebt voor 1m2 met een laag dikte van 10cm. En bij een laag van 5cm heb je dus 75kg nodig per 1m2.
10 cm dikke laag = +-150 kg per m2
5 cm dikke laag = +- 75 kg per m2
Hulp nodig bij de keuze van grind of split?
Voor welk grind of split moet je kiezen?
Grind zijn kleine, gladde, ronde stenen en geven jouw tuin nét dat beetje extra. De meeste soorten grind ontstaan door het natuurlijk slijten van de stenen, in bijvoorbeeld rivieren. Daarnaast kan natuursteen ook rond worden geslepen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het Carrara grind. Omdat dit een extra bewerking is ligt de prijs doorgaans hoger dan natuurlijk gesleten grind. Grind laat makkelijk water door, waardoor er minder snel overlast van water komt. Een ander groot voordeel van grind is dat het bijna geen groene aanslag aan zich laat hechten.
Voordelen van grind:
- Goedkoop per m2
- Goede afwatering
- Makkelijk te verwerken
- Onderhoudsarm
- Natuurlijke uitstraling
Tips voor het gebruik van grind
Grind is een natuurproduct. Er kunnen altijd kleurafwijkingen zijn met een eerder gehaalde batch.
Doordat grind een natuurproduct is, kan het voorkomen dat er wat stof op de steentjes zit. Bent u klaar met het verwerken van de grind? Spoel het grind af met een harde staal water.
Split
Split is gebroken grind. Het heeft een hoekige vorm door de winningswijze. Dit wordt gebroken bij de winning van het product. Split heeft dus scherpere randjes dan grind. Het grote voordeel van split is dat er veel meer kleuren van zijn.
Andere voordelen van split:
- Goedkoop per m2
- Goede afwatering
- Makkelijk te verwerken
- Onderhoudsarm
- Natuurlijke uitstraling
Grind of split voor de oprit
Voor het aanleggen van jouw oprit kun je het beste werken met de sortering van 8-16 mm. Wij adviseren om in ieder geval een laagdikte van 10 cm aan te houden. Denk je ook aan de ondergrond? Hiervoor kun je een grindstabilisatieplaten of een worteldoek gebruiken.
Grind- en splitstabilisatie
Dankzij nidagravel® grindstabilisatie is grind gemakkelijk begaanbaar, in tegenstelling tot los grind. Je zakt er niet langer in weg. Met nidagravel® grindstabilisatie is op grind wandelen, rijden met de fiets, de rolstoel of de kinderwagen geen probleem meer. Het grind wordt vastgelegd in honingraten waardoor het niet meer weg kan lopen. Ontsierende sporen, plassen en kuilen behoren voortaan dan ook tot het verleden.
Grind of split voor tuin- en fietspaden
Voor een looppad is het verstandig om rekening te houden met een sortering van 8-16 mm, net als bij een oprit. Grind of split van 8-16 mm valt namelijk beter in de gaten van de grindstabilisatieplaten, die voor extra fietsgemak zorgen. Houd rekening met een laagdikte van 5 cm. Zonder de plaat zakt de smalle band weg in het grind en kan vervelende valpartijen veroorzaken. Daarnaast is het lopen ook veel gemakkelijker.