-
Grootste showtuin in het Noorden
-
Snelle bezorging
-
A-kwaliteit assortiment
- Grootste showtuin in het Noorden
- Snelle bezorging
- A-kwaliteit assortiment
Hoe leg je een terras aan?
Voorbereiding
Gereedschap
Als je zelf je terras wilt gaan aanleggen is het goed om te weten hoe je moet beginnen. Goed gereedschap is het halve werk! Zeker als het gaat om het aanleggen van je terras is het juiste gereedschap belangrijk. Wanneer je basis namelijk niet goed is wordt de kans op verzakkingen later alleen maar groter.
Het gereedschap wat je altijd moet hebben is een schep, draadpennen of paaltjes, touw, rubberen hamer, waterpas en een rolmaat. Een haakse slijper/diamantzaag en of een stenenknipper, trilplaat, tegeldonkey en kruiwagen zijn zeer aan te bevelen. Voor je eigen veiligheid zijn kniebeschermers en veiligheidsschoenen aan te bevelen. Bij het aanleggen van je terras kan een haakse slijper goed helpen. Hierbij zijn oordoppen, stofkapje en een veiligheidsbril een must have.
Maak eerst een ontwerp voor je terras
Voordat je een terras gaat aanleggen adviseren wij je eerst een ontwerp te maken van je terras. Hierin bereken je het aantal m² van je terras. Houd rekening bij het bestellen dat betonnen terrastegels kunnen breken. Zorg daarom dat je altijd genoeg hebt om in één keer je terras te kunnen aanleggen.
Vergeet niet een goede afsluiting te maken voor je zandbed, zodat het zand niet weg kan spoelen bij regen. Dit kan doormiddel van opsluitbanden. Bekijk hier alle afwateringsmogelijkheden. Opsluitbanden zorgen er ook voor dat de tegels of stenen strak tegen elkaar aan blijven liggen. En zo verkleint de kans op verzakkingen.
Terras aanleggen
Start met het uitzetten van de paaltjes en het plaatsen van opsluitbanden
Sla ongeveer 15 cm buiten het beoogde terras paaltjes in de grond. Span van paal naar paal touw rondom het terras op de hoogte waar de opsluitband moet komen te liggen. Span het touw in eersste instantie waterpas maar pas het daarna aan omdat het terras onder afschot moet komen te liggen. Dit betekent dat het een beetje schuin moet komen te liggen voor de afwatering. Houdt 1 cm aan per meter terras. Graaf voldoende grond weg en plaats de opsluitbanden zodat ze stevig komen te liggen en plaats ze iets onder de bovenkant van de uiteindelijke tegels. Je voorkomt hiermee dat er water blijft liggen op je terras. Het touwtje is hierbij je referentie.
Breng het ophoogzand aan
Nu kun je het ophoogzand storten. Leg niet te weinig neer want het zand moet immers nog inklinken. Zand zal +- 20% inklinken na het aantrillen. Om het zand aan te stampen adviseren wij je gebruik te maken van een trilplaat. Mocht je geen trilplaat tot je beschikking hebben kan je het zand ook laten inklinken door het door en door nat te maken. Door het wegtrekken van het water in de grond zal het zand zich gaan zetten, en zichzelf verstevigen. Dit proces duurt natuurlijk wel veel langer dan het aantrillen. Als je een terras gaat aanleggen doe dit dan in ieder geval zo zorgvuldig mogelijk. Hoe dicht het zandbed, hoe kleiner de kans is op verzakkingen.
Zandbed afreien
Om het zandbed straks af te reien is het slim om latten aan te leggen. Plaats ze 4/5 van de dikte van de terrastegel onder de bovenkant van de opsluitband. Dit doe je zodat de tegels net boven de opsluitbanden komen wanneer je ze gaat leggen. Zorg ervoor dat de breedte tussen de latten kleiner is dan de lengte van de lat die je gaat gebruiken om af te reien. Maak nu het zandbed vlak en haal vervolgens de latten uit het zandbed en vul de geulen op.
Breng de terrasbestrating aan
Leg de tegels neer met de tegeldonkey in het gewenste patroon (bekijk je terras ontwerp) op het vlakke zandbed en klop ze na met een rubberen hamer. Maak zo het hele terras af. Waar hele tegels niet passen kan je deze op maat snijden met een haakse slijper. Met een haakse slijper met een diamantblad kan je tegels op een veilige en strakke manier doorslijpen. Ook kan je gebruik maken van een stenenknipper. Let bij het aanleggen van de bestrating op dat je zo min mogelijk over het zand loopt. Je kan beter steunen op het al bestrate gedeelte van het terras.
Inwassen voor extra stevigheid
Om het terras nog steviger te krijgen is het zaak de ruimte tussen de tegels op te vullen. Hiervoor kun je zilverzand, brekerzand of een polymeervoeg voor gebruiken. Lees hier wat een polymeervoeg inhoudt. Indien je zilverzand gebruikt strooi je dit op het terras en verspreid je het meerdere malen met een bezem. Je kan het aanrollen met een voegenroller, of net als met het zandbed laten inklinken doormiddel van het spoelen van water over het terras.
Overige vragen?
Is er iets niet duidelijk of heb je extra vragen over het aanleggen van een terras? Bel dan met het team van HEGO Buiten. Wij helpen je graag!