-
Grootste showtuin in het Noorden
-
Snelle bezorging
-
A-kwaliteit assortiment
- Grootste showtuin in het Noorden
- Snelle bezorging
- A-kwaliteit assortiment
Stapelblokken zijn niet meer uit de tuin weg te denken. Er zijn veel verschillende soorten stapelblokken en kunnen op vele manieren worden ingezet in de tuin. Een muur of bloembak is met stapelblokken is zo geplaatst. Maar hoe kan je zelf een bloembak van stapelblokken maken?
Een van stapelblokken gemaakte bloembak plaatsen
Voordat je stapelblokken koopt, is het goed om te weten hoe je de bloembak wilt aanleggen.
Let hierbij op het volgende:
- Bepaal eerst hoe groot de bloembak moet worden en maak een tekening op maat. Probeer hierbij de maat van de muur of borderbak zoveel mogelijk af te stemmen op de maat van de beton stapelblokken die u wilt gaan gebruiken. Dit scheelt enorm veel zaagwerk. Mocht dit niet lukken, dan kunnen de stapelblokken gezaagd worden. Mocht je niet het juiste gereedschap hebben om een betonnen stapelblok door midden te kunnen zagen, reken dan met hele blokken. Of laat de stapelblokken door ons op maat zagen. Probeer direct te reken met stapelblokken die in verband worden geplaatst. Heel vaak wordt het zogenaamde molenwiek verband toegepast.
- Maak voor de stapelblokken een fundering. Graaf eerst de ondergrond uit (ca. 20 cm diep) en vul deze met ca. 5 cm ophoogzand.
- Plaats dan voor de fundering bijvoorbeeld een aantal oude stoeptegels of een 5x15x100 opsluitband, die je eerst waterpas legt ca 8-10 cm onder de bestrating. De opsluitbanden vallen door de veer en groef mooi in elkaar en liggen daardoor makkelijker waterpas. Dit is erg belangrijk voor een goede fundering. Plaats hier dan je eerste laag stapelblokken. Mocht de grond of bestrating nog iets verzakken, dan kijk je niet meteen onder de eerste laag stapelblokken.
- De stapelblokken lijm je vast op de fundering. Een stapelblok verlijmen kan je doen met PU lijm, kit of steenlijm.
- Bij de tweede laag is het van belang de stapelblokken in een verband te plaatsen. Dit geeft extra stevigheid aan de bloembak.
- Het begin is gemaakt. Je kunt nu meerdere lagen stapelblokken verlijmen.
Let op dat er bij sommige betonblokken geen hoekstukken zijn. Dit geldt voornamelijk bij splitrock stapelblokken. Bij deze stapelblokken kun je het beste de hoeken in verstek zagen.
Stapelblokken lijmen
Om de bloembak kracht te geven moeten de stapelblokken aan elkaar vast worden gelijmd. Dit kan je doen met 3 verschillende lijmen.
1. Multitack kit van Varistone. Kit is voor de doe het zelver die een relatief kleine bloembak plaatst ideaal. Het is makkelijk te verwerken. De kit is niet direct droog waardoor u een blok nog een beetje heen en weer kunt schuiven bij het plaatsen.
2. PU Fix lijm van Varistone. De bruis lijm is door middel van een spuitbus aan te brengen. Doordat het bruist moet je goed op letten niet te veel te gebruiken. Spuit je teveel dan bruist het er uit aan de zijkanten van de stapelblokken. Dit is erg lastig om te verwijderen. Enig hoogteverschil is met PU lijm niet op te vangen.
3. Steenlijm van Varistone. Ideaal voor grote bloembakken en borders. Makkelijk verwerkbaar en de voordeligste optie bij het verlijmen van veel stapelblokken.
Bescherming van de stapelstenen
Om de stapelstenen zo langmogelijk mooi te houden kun je het beste de binnenkant van de bloembak insmeren met de universele afdichter van MBI. Dit maakt de bloembak waterdicht van de binnenkant. Zo kan er geen vocht tussen de blokken door naar buiten en voorkom je lopers met viezigheid.