Omgeving
Kijk goed naar de omgeving van de bestrating. Op basis daarvan kun je bepalen wat voor uitstraling jouw bestrating moet hebben. Het ene verband ziet er gezelliger uit dan het andere. Een slingerend pad kan bijvoorbeeld niet makkelijk in een elleboogverband worden gelegd. Een halfsteensverband is hier meer op zijn plaats. Bij het bestraten van een recht terras wordt vaker gekozen voor een verband met strakke lange lijnen.
De gekozen bestrating heeft hier vaak het meeste invloed op. Zoals bij het blokverband of halfsteensverband.
Top 8 legverbanden op een rij
Blokverband
Een blokverband wordt gemaakt door tegels op de zelfde manier aan elkaar te leggen. Zo sluit elke voeg aan op de vorige en ontstaan er de blokken in het blokverband. De basis van het blokverband is altijd hetzelfde.
Diagonaal verband
Je kunt er uiteraard wel voor kiezen om het verband 45 graden te laten draaien ten opzichte van de looprichting. Dit wordt ook wel het diagonaal verband genoemd. Het zorgt voor een speelser effect ten opzichte van het blokverband.
Cirkelverband
Een andere verbandvorm het cirkelverband. Bij het cirkelverband kun je beginnen met bestrating in het midden. Je legt hier vervolgens in een cirkel stenen omheen. En dat blijf je herhalen. Op deze manier leg je de bestrating door tot je het gewenste oppervlak hebt bereikt. Er zijn tegenwoordig ook kant en klare cirkelverband pakketten verkrijgbaar. Deze pakketten hebben de stenen precies opmaat om een perfecte cirkel te maken.
Elleboogverband
In het elleboogverband wordt de bestrating in een sterke verbinding neergelegd. De stenen worden met de kop tegen de zijkant van de vorige steen aangelegd. Zo ontstaat er een afwisselend patroon in de vorm van een L. Van daar de naam elleboogverband. Het elleboogverband is vaak strak, in tegenstelling tot een wildverband. Het is een van de oudste legpatronen en wordt al honderden jaren gebruikt. Het elleboogverband is een populaire keuze voor patio's, voetpaden en opritten.
Dubbel elleboogverband
Het dubbele elleboogverband is vergelijkbaar met het standaard elleboogverband. Het verschil is dat twee stenen naast elkaar worden gelegd, in plaats van één.
Visgraatverband/keperverband
De visgraat- of keperverband is vergelijkbaar met het elleboogverband. Het enige verschil is dat de voegen hier in een hoek van 45 graden staan ten opzichte van de kijkrichting. Omdat de stenen nooit passen tegen de opsluiting moet er veel worden gezaagd. Dit maakt het daarom ook moeilijker om zelf te leggen.
Halfsteensverband
Het halfsteensverband is een populair legverband. De stenen verspringen zodat ze telkens een halve steen tegenover elkaar liggen. Zo ontstaat een halfsteensverband. De verspringende stenen creëren een patroon dat visueel aantrekkelijk is. En het is gemakkelijk te leggen.
Wildverband
Het wildverband is een iets minder voorkomend legverband. Bij een wildverband wordt er gebruik gemaakt van tegels met verschillende afmetingen. Dit zorgt voor een levendig en willekeurig effect.
Toch is het vaak zo dat wildverbanden wel een terugkomend patroon voeren. En die dan wanneer ze naast elkaar worden gelegd in elkaar vallen. De fabrikant bepaald dan dit patroon en levert deze compleet uit in 1 pakket. Daarom zijn de minimale afnames hiervan dan vaak per "laag" of te wel compleet patroon.
Denk hierbij aan een set van:
- 1 x 60x60cm;
- 3 x 60x30cm;
- 2x 30x30cm tegels.
De echte creatieveling kan uiteraard zelf ook zijn eigen wildverband maken. Let hierbij wel op; wanneer je zelf formaten gaat mixen kan het zijn dat er nuance verschillen ontstaan. Deze ontstaan tussen de verschillende formaten tegels. De tegels zijn namelijk lang niet altijd uit dezelfde batch grondstoffen geproduceerd.
Waar moet je op letten bij het kiezen van het juiste legverband?
Bij het kiezen van het juiste legverband kun je het beste rekening houden met de volgende punten:
- Het type bestrating dat je hebt;
- Het gebied waar de bestrating komt te liggen;
- Het doel van de bestrating.
Als je deze drie punten in gedachten houdt, wordt het een stuk gemakkelijker om de juiste bestrating voor jouw tuin te kiezen.
Mocht je daarnaast specifiek advies nodig hebben, kom dan langs op de Jeltewei 244 in Hommerts. Je kunt ons natuurlijk ook altijd even bellen of mailen!